Hiro's Fotopages

By: noor hidayah razali

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Wednesday, 5-Jan-2011 05:44 Email | Share | | Bookmark
Salam 2011

Salam 2011 buat semua rakan2 fp tersayang .... moga thn ini lbh byk bawa kebahagiaan kepada kita semua.

Saya minta maaf pada semua rakan-rakan yg selalu menjengah ke sini tapi punyer la lama tak berupdate .... hehehehe sebenarnya kemalasan melanda diri ini bila asyik lama memanjang bila tang upload gambar .... hehehe



So, sempena tahun baru ni , suka la saya mengumumkan sy akan terus aktif berkongsi cerita dgn rakan-rakan semua tapi bukan di sini, tapi di blog saya, .... sudi-sudikan menjengah yer...

http://myizzie.blogspot.com

Oh ya satu berita untuk dikongsi bersama.... kini Hiro sudah pun ada kawan untuk bermain bersamanya.... alhamdulillah adik perempuan Hiro selamat dilahirkan pada 19 Ogos 2010 & namanya Izz Zahra Ayumi .... mau kenali dia? Ada ceritanya di blog .... hehehehe

Sayang sebenarnya nak berhenti update di fp ... sbb kawan2 kat sini dah ramai... apapun, kita still can keep in touch tru my blog ... and sy selalu melawat fp kawan2 semua cuma byk jadi silent reader je selama ni .... hehehehe MISS ALL of U..


Sunday, 13-Jun-2010 09:27 Email | Share | | Bookmark
Lama Tak Update

 
 
Salam buat semua kawan-kawan..... lama betul tak update... hehehe sejak ada FB, kemalasan melanda plak utk update FP..... salute pada kawan2 yang masih rajin update FP ...

Erm.... dari mana nak dimulakan ek...
K la, saya mulakan dengan gambar yang diambil masa bawa my boy check gigi kat klinik gigi .... sib baik dia tak takut jumpa doktor gigi... sebaliknya tak sama - sama nak jumpa doktor plak ..


Saya dah selesai check gigi, now turn mama plak


putih tak gigi saya?



Sunday, 3-Jan-2010 03:32 Email | Share | | Bookmark
Entry 1 /2010 - Dimulakan dengan Bismillah



Salam dan Selamat Tahun Baru 2010 buat semua kawan2 setelah beberapa bulan menyepikan diri ..... sori yer, lama dah tak update kat sini .....

2009 dah pun berlalu dengan 1001 peristiwa pahit dan manis ...

Pertama ;
Buat permulaan, alhamdulillah kami telah berpindah masuk ke rumah sendiri...... wpun tak sebesar mana, tapi janji rumah sendiri kan.... lebih baik dari duduk menyewa jer...


Kedua;
My little Hiro dah pun masuk 5 tahun dan akan memulakan persekolahannya esok... ishh mama plak yg berdebar2 nak tgk reaksi dia gi tadika .. maklum la 4 tahun dijaga dengan pengasuh, tentu lain suasananya .....


gambar diambil sewaktu bercuti di Pangkor



Ketiga :
Penghujung 2009 membawa 1 berita yang tak diduga dan menggembirakan kami sekeluarga ..... setelah sekian lama menunggu ... nak tau apa dia? Ermm....... sila tengok di bawah ... tentu kawan2 faham kan? hehehehe


~ rasa janggal plak sbb dah lama 'cuti' .. hehehehe


Ok, sekian saja coretan untuk kali ini. Insya-allah, azam tahun 2010 ni untuk kembali aktif berFP .... dan juga berFB .... hehehe insya-Allah ....lagipun rindu juga nak baca coretan teman2 ....



Monday, 14-Sep-2009 12:07 Email | Share | | Bookmark
SALAM HARI RAYA BUAT TEMAN - TEMAN SEMUA~

 
CAKK~ hehehehe ... windu tak sama kitorang?
Sori yer kawan2 semua.... ter'lama' lak menghilang .... bz skit + mood nak amik gmbr tak berapa nak ada skrg ni.... naper ntah.... nak jenguk fp pon asyik tak sempat jer.... sori sgt2~
Anyway... mama n hiro mmg windduuu kat korang semua ..... hehehhe

Ok.... sebagai permulaan untuk hari ni... terima la kad raya dari kami untuk kawan2 semua... jgn segan2 amik n tempek kat fp masing... hehhee





********* KAD RAYA YG DITERIMA DARI KAWAN2 FP ... TOMEL2... SAYA GANTUNG KAT UMAH SAYA LA YER ******










Friday, 12-Jun-2009 03:16 Email | Share | | Bookmark
Kesan Zikir Terhadap Otak Manusia

 
Salam Buat kawan2 Fp sekalian.... lama tak berkesempatan nak update, rindu plak nak baca komen kalian .maybe ada yg dah lupa pon kat saya sbb lama bebenor tak mengupdate .... hehehe.... sementelah skrg cuti sekolah ( dah nak abis pon.. hehehe) ... update la skit... nanti sy akan update backdated entri later... heheheh

Sesuatu yg menarik untuk dikongsi bersama ,

KESAN ZIKIR TERHADAP OTAK MANUSIA



Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabk an untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna. Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain.. Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas..

Oleh itu, apabila seorang itu berzikir dengan mengulangi kalimat-kalimat Allah, seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini menyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut. Apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik. Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif. Dengan itu, otak menjadi aktif secara keseluruhan. Otak mula memahami perkara baru, melihat dari sudut perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedang sebelum berzikir otak tidak begini. Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran.

Hasil kajian makmal yang dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientific American, keluaran Disember 1993. satu kajian yang dilakukan di Universiti Washington dan ujian ini dilakukan melalui ujian imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar. Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda. Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkataan-perkataan dengan kata kerja yang berkaitan. Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks.

Menariknya, apabila sukarelawan ini mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak pada kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain. Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama. Ini sekali gus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambah kemampuannya.

Oleh itu, saudara-saudara ku seIslam, ketika saintis Barat baru menemui mukjizat ini, kita umat terpilih ini telah lama mengamalkannya dan menerima manfaatnya. Malang bagi mereka yang masih memandang enteng kepentingan berzikir dan mengabaikannya.




[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net